Door Nathaniel Florés
Als ondernemer en zaakvoerder is het belangrijk dat jouw onderneming over kapitaal beschikt. Bevindt jouw onderneming zich in de opstartfase? Dan kan een zakelijke lening interessant zijn om net die extra zekerheid te waarborgen. Of bestaat de onderneming al een tijdje en wil je enkel bepaalde aankopen doen zonder daarvoor het bestaande budget aan te tasten? Dan kan deze lening ook jouw helpen. Een achterstallige betaling, sociale bijdragen betalen, de zekerheid bieden om lonen uit te betalen aan de werknemers, om het even wat. Een zakelijke lening kan op meerdere momenten, tijdens een aantal verschillende situaties nuttig zijn.
Waar kan je een zakelijke lening aangaan?
Zowel een aantal banken als andere financiële instellingen bieden een aantal mogelijkheden aan ondernemingen om te lenen. Zoals alle soorten leningen, kan ook deze verschillende van instelling tot instelling. Bij de ene bank kan je bijvoorbeeld een minimum bedrag van € 1.500 lenen terwijl je bij de andere instelling iets hoger moet beginnen. Bestaat de zaak al een tijdje dan heb je misschien al wel een bank aangesproken tijdens de opstartfase en bestaat er al een relatie tussen jouw onderneming en een bank. In dit geval kan je altijd eens lang diezelfde bank stappen. Wanneer er al een positieve relatie is opgebouwd tussen ondernemen en bank is het vanzelfsprekend dat je een grotere kans hebt om de lening te ontvangen.
De kansen op een lening voor de onderneming vergroten
Al bestaat er een relatie of niet, er zijn altijd enkele nuttige tips die je kunnen helpen om een zakelijke lening met grotere zekerheid te ontvangen. Hieronder enkele van die tips die je hopelijk zullen helpen.
Bereid je goed voor
Belangrijk is dat je weet waarom je wil lenen. Een goed uitgestippeld businessplan bij startende ondernemingen is zeker geen bijkomende luxe, bekijk het maar als noodzaak. Afhankelijk van jouw plannen met de lening, kun je best op de hoogte zijn van concurrentie, allerhande kosten, etc. zodat je overkomt als iemand die weet wat hij of zij doet. Zeker bij de eerste kennismaking is dit belangrijk (ze zeggen niet voor niets dat de 'first impression' de belangrijkste is). Je wil de bank of andere instelling ook laten zien dat je exact weet hoeveel je wil lenen en dat het bedrag niet te hoog of te laag ligt. Hoort er een presentatie bij? Zie dan dat deze naar behoren werkt (indien via laptop) en dat ze duidelijk is zonder afleidingen (geen geluiden, grafische elementen die er niet toe doen, overbodige animaties,...).
Een duidelijk antwoord voor elke vraag
Hoe beter je bent voorbereid, hoe duidelijker je een antwoord kan bieden op welke vraag er dan ook gesteld moge worden. Onduidelijkheden kunnen in de ogen van de bank het risico verhogen. Zie dat de antwoorden die je geeft, verstaanbaar zijn voor de persoon waar je tegen spreekt. Bijvoorbeeld een analyse van de IT markt is voor jouw misschien door en door verstaanbaar, maar dat wil niet zeggen dat de contactpersoon bij de bank weet wat je ermee bedoelt.
Inspelen op de man
Wat we hiermee bedoelen is dat je zoveel correcte cijfers en mooie presenataties kan maken als je wil, je moet ook als persoon correct overkomen. Netjes gekleed, goed gearticuleerd,... Als je kennis van de presentatie goed beheert, kom je niet alleen zelfzekerder over maar ben je ook gewoon zelfzekerder. En die zelfzekerheid slaat over in sterke lichaamstaal die een indruk nalaat. Een stevige handdruk kan al veel doen.
Ook goed praten is belangrijk. Dit wil niet zeggen dat je jouw accent moet weg forceren maar dat je vlot spreekt (niet te snel) en dat je met een goed volume spreekt zodat iedereen in de kamer jouw kan verstaan.
Na de beslissing van de bank
Ofwel krijg je na een tijdje nieuws dat je lening is goedgekeurd of dat er geen lening wordt verstrekt. In dat geval kan je nog steeds langs andere financiële instellingen gaan om een lening te verkrijgen voor de onderneming. Of misschien wil dit zeggen dat je niet goed was voorbereid en weet je wat te verbeteren. Ook is het natuurlijk mogelijk om andere investeerders te zoeken voor het bedrijf om zo aan kapitaal te geraken. Zolang je gelooft in de onderneming, mag je de moed niet opgeven en moet je alles op alles zetten om het bedrijf op te bouwen en/of te versterken.