Maximaal lenen: de maximale lening die je kan verkrijgen

Wanneer je van plan bent om een grote aankoop of investering te doen (bv. een huis kopen of helemaal verbouwen), kan het zijn dat je opzoek bent naar een zo hoog mogelijke lening. Je kan online vele leningsimulaties uitvoeren maar deze zeggen niet hoeveel je maximaal kan lenen. Dat is ergens ook logisch want de lening die je maximaal aankan, hangt af van een aantal factoren.

Jouw leefsituatie

Het maximale bedrag dat je kan lenen, hangt voor een groot deel af van jouw inkomen. Beschik je over een laag inkomen dan zal het bedrag lager zijn conform jouw inkomen. Dit wordt langs de ene kant gedaan om de bank te beschermen en haar risico te verlagen. Langs de andere kant wordt dit ook gedaan om de persoon die de lening wil aangaan te beschermen. Is de maandelijkse kost te hoog, dan riskeer je wanbetalingen en allerhande bijkomende problemen. Het is hier dus vanzelfsprekend dat jouw werksituatie een grote invloed heeft over het bedrag dat je kan lenen.

Beschik je reeds over eigendom dan kan dit een factor zijn bij de lening indien je het eigendom als onderpand wenst te gebruiken om de lening af te sluiten.

Het dient misschien niet gezegd te worden maar indien je vermeld staat op de zwarte lijst dan wordt het al moeilijk om een lening aan te gaan, laat staan een hoge lening bij een bank.

De kredietinstelling

De maximale lening zal ook afhangen van kredietinstelling tot kredietinstelling. Jouw dossier wordt steeds zorgvuldig nagekeken door de bank of kredietverstrekker en het kan zijn dat de ene jouw misschien een te groot risico vindt terwijl de andere jouw een hoge lening wil toekennen. Hierdoor wordt het belangrijk om niet de moed niet op te geven na een negatief antwoord want het is altijd mogelijk dat je toch een lening kan verkrijgen bij een andere partij.

Jouw voorbereiding

Wanneer je een afspraak hebt met de bank om jouw lening te bespreken, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten over waarom je dat bedrag nodig hebt, waarvoor het gaat dienen,... Het mag al dan niet een beslissende factor zijn, toch duidt jouw voorbereiding aan dat je niet "zomaar" om geld komt vragen. Het helpt jouw dossier enkel op positieve wijze.

Zoals je merkt, staat er niet altijd een vast bedrag op een lening die je maximaal aankan. Al kondigen sommige kredietinstellingen een maximaal bedrag aan in hun reclame, wil dit nog niet zeggen dat je het daadwerkelijk kan krijgen. Bereid je goed voor en maak afspraken met verschillende banken en kantoren om alle alternatieven te weten te komen.