Waar kan ik een lening simulatie uitvoeren?

Een lening simulatie uitvoeren is een stap die zeker wordt aangeraden vooraleer je daadwerkelijk een lening afsluit. Tegenwoordig vind je online allerhande tools die deze simulatie voor jouw heel gemakkelijk maken. Wel zijn er enkele gegevens nodig voordat de lening simulator een (bijna) juist resultaat kan tonen.

Toch is het belangrijk om te weten dat de resultaten van de simulatie voor jouw lening niet altijd tot op de cent of percentage nauwkeurig zijn. Het is dus belangrijk ook verdere inlichtingen te vragen bij de gekozen kredietmakelaar zodat zij jouw lening, en potentiële aanvraag, handmatig kunnen nakijken om je een correct antwoord te bieden.

Wat is er nodig bij een lening simulatie?

Hoe correcter je de gegevens ingeeft op deze lening simulator hulpmiddelen, hoe juister het beeld dat je verkrijgt voor jouw lening.

Eerst en vooral is het belangrijk te weten wat voor lening je wil afsluiten. Het type lening dat je wil zal de verdere berekening van rentevoeten en maandelijkse afbetaling mee bepalen. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, autolening, hypotheek, lening voor vakantie of huwelijk, of zelfs een groene lening, de resultaten van de simulatie zullen variëren. In de vele online simulators zal het kiezen van de soort lening ook als eerste stap aan bod komen en is tijdens de hele procedure ook veranderbaar.

Soms wordt ook het doel van jouw lening gevraagd, dit naast het type. Dit heeft eigenlijk geen directe invloed op de resultaten maar kunnen handig zijn indien je meteen na de simulatie verdere informatie wil bekomen bij de kredietmakelaar. Dan krijgen zij meteen een duidelijker beeld over jouw lening.

Het tweede belangrijkste gegeven is natuurlijk het bedrag dat je wenst te lenen. We hoeven je niet te vertellen dat de maandelijkse aflossing volkomen bepaald wordt door het bedrag dat je hier in de lening simulator invult. Sommige tools beschikken over een "slider" mechanisme waarbij je het te lenen bedrag bepaalt door naar links, rechts, boven of onder te slepen met de muisaanwijzer.

De derde stap kan verschillen van simulator tot simulator. Ofwel geef je in over welke periode je een maandelijkse afbetaling wenst te doen. De tool zal dan op basis van jouw gewenste termijn een maandelijks bedrag berekenen. Een andere optie die soms voorkomt is dat je ingeeft hoeveel je maandelijks wenst af te betalen. Deze optie is vooral handig als je over een bepaald budget beschikt en daar niet van wil afwijken. Het resultaat dat je tijdens de lening simulatie dan krijgt is de duurtijd van de afbetaling.

Belangrijk om te weten

Hoe langer de periode waarover je moet afbetalen, hoe duurder de lening zal zijn omdat de rentevoet langer oploopt. Maar je mag jouw financiële capaciteit zeker niet overschatten! Kies voor een duratie die enerzijds zo kort mogelijk is MAAR anderzijds jouw een maandelijkse afbetaling biedt die je zeker kan betalen! Dit laatste is een struikelblok waardoor er jammer genoeg personen hun lening niet kunnen afbetalen en nog dieper in geldnood komen of waardoor sommigen op andere levensnoodzakelijke gebieden moeten besparen.