Kan ik online geld lenen?

Als men met de term 'geld lenen online' in het hoofd zit, dan kan men eigenlijk hoofdzakelijk twee richtingen uit. Dit kan namelijk wat verwarring met zich meebrengen dus het is wel belangrijk om te weten welk van deze beide methoden om geld te lenen u juist wil gebruiken. Zoals u hieronder zal zien, zijn deze methoden allebei vormen van geld lenen waarbij men hoofdzakelijk online is bij betrokken. Maar beide manieren zijn op zich heel verschillend. De grote verschillen zitten in de bron waarvan u geld leent en hoe is juist te werk moet gaan om geld te lenen.

  • Ofwel dient men online een aanvraag in bij een bekende kredietmakelaar,
  • of u leent daadwerkelijk geld van vele personen via bepaalde leenwebsites.

Online lening aanvragen bij een kredietmakelaar

Als u geld wil lenen via een kredietmakelaar, moet u steeds een aanvraag indienen. Hierbij wordt rekening gehouden met het bedrag dat u wil lenen, de doeleinden waartoe u het bedrag wil aanwenden en, heel belangrijk, uw huidige krediet status. Er bestaat namelijk een zwarte lijst waarop personen terug kunnen komen indien zij gedurende een tijd geen leningen afbetalen. Zij komen dan bekend te staan als wanbetalers en zullen vervolgens problemen ondervinden om via banken en grote kredietmakelaars nog geld te kunnen lenen.

Tijdens en na het invullen van de online aanvraag op één van de websites van de makelaars, zal u meteen kunnen zien hoeveel u juist zal moeten afbetalen per maand en in het totaal. Door de geautomatiseerde werking van het internet in het algemeen moet u dus niet lang wachten voordat u deze informatie krijgt. Natuurlijk moet u wachten voordat uw aanvraag wordt verwerkt.

Een bijkomend voordeel bij deze automatisering is dat u ook snel de leningsopties kan vergelijken. U hoeft geen angst te hebben dat er iets verzwegen wordt want al de informatie moet vermeld worden op de website.

Een ander voordeel van het online aanvragen is dat u niet naar het kantoor moet gaan. Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt, u gaat ergens naartoe maar vergeet een document of iets dergelijks. Nu moet u terug naar huis en vervolgens opnieuw naar de plaats gaan om uiteindelijk voor een gesloten deur te staan. Net na het sluitingsuur kwam u aan. De volgende dag terug dan maar.

Als u online een aanvraag indient, hebt u dus alles bij de hand of kan u gerust alle tijd nemen om de informatie te bekijken. Ook het tijdsvoordeel dat u hebt omdat er geen kantooruren of openingsuren bij te pas komen, is uitstekend.

Na de online aanvraag, gebeurt het verdere verloop van het proces in de meeste gevallen ongeveer hetzelfde als een normale, niet-digitale aanvraag. Er zijn misschien enkele verschillen afhankelijk van kredietmakelaar maar deze zullen maar miniem zijn. Natuurlijk raden we u aan zich steeds correct te informeren en niet enkel door 1 bron van informatie te laten leiden.

Online geld lenen via sociale leensites, P2P lenen

P2P, peer-to-peer, is een term die al een lange tijd bestaat. Ook dit is een vorm van geld lenen zonder bank. Vaak wordt het geassocieerd met het delen van bestanden en het uitwisselen van gegevens van computer naar computer. Het gehele P2P proces is een groot netwerk dat wordt gevormd door interacties van één persoon naar een andere, die op hun beurt weer met een andere persoon in contact komen, enzovoort.

Wat deze sociale sites dan toelaten is dat mensen zich kunnen registreren. Na het registratieproces, wat afhankelijk van de website ook enkele details vereist zoals kredietscore enzovoort, kunnen zij kiezen om geld uit te lenen of geld te lenen. En net zoals een lening bij een bank moet u interest betalen indien u geld wil lenen. En als u ervoor kiest om geld uit te lenen, verdient u een percentage aan interest dat dan bij het bedrag op uw account komt op de website.

Deze vorm van P2P lenen is in populariteir gestegen in Engeland, Duitsland en, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten. Toch blijft de populariteit van zulke sites uit in België. Even bestond er een site in Nederland maar dit is uitgedraaid op een fiasco. Het bedrijf heeft zich failliet moeten verklaren en hebben vele investeerders hun geld niet terug gezien. Het opstarten en draaiende houden blijkt een risico waardoor er momenteel geen mogelijkheden bestaan in België om op deze wijze te kunnen lenen en uit te lenen. Maar aangezien het succes van deze sites in de VS en UK, kan dit misschien in de toekomst veranderen.