Renovatielening en de renovatiepremie

De renovatielening is de lening bij uitstek om jouw dromen te realiseren. Of je net een huis hebt aangekocht of al langer bepaalde renoveringswerken wou uitvoeren, met de renovatielening kan je deze plannen waar maken. Net zoals andere specifieke leningen zoals een autolening, heeft de renovatielening één doel, zoals de naam al zegt: renovatie. Deze leningen zullen dan ook iets voordeliger zijn dan andere leningen op afbetaling omwille van het feit dat ze maar voor één doeleind gebruikt kan worden. Wil je toch een lening voor een ander doeleind, dan moet je een ander type lening aangaan. In ons overzicht van artikels kan je wellicht meer informatie vinden over de gewenste lening of je kan via het zoekvenster snel opzoek naar de juiste soort lening.

Voordelen van een renovatielening

Afhankelijk van de kredietinstelling wordt een renovatielening aangeboden tegen een iets lagere rente dan bv. een ruim persoonlijk krediet. Een ander voordeel is dat een renovatielening soms fiscale voordelen met zich kan meebrengen. Ook dit is weer afhankelijk van een aantal factoren, zoals het uiteindelijke doeleind van de lening. Sommige renovatiewerken met doel om jouw huis groener en energie-efficient te maken, kunnen in aanmerking komen voor ee belastingsvermindering. Omdat geen twee situaties dezelfde zijn, kan je dit best overleggen samen met de bank of kredietinstelling waar u de renovatielening verkrijgt. Zij kunnen duidelijk advies geven op basis van jouw noden. De wetgeving omtrent de fiscale voordelen van de vele soorten leningen is ook constant in verandering. Jouw bank dient hiervan op de hoogte zijn. Indien dit niet zo is, is het een mogelijke indicator dat je misschien beter bij een andere instelling de lening aanvraagt.

Wat is een renovatiepremie?

De Vlaamse renovatiepremie was een premie die aangevraagd kon worden na afloop van de renovatiewerken indien het bedrag € 10 000 of meer bedroeg. Echter, deze premie kon sinds 1 december 2014 niet meer worden aangevraagd. Vanaf de zomer 2015 kunnen er weer aanvragen worden ingediend maar de premie zal nu een belastingvermindering betekenen in plaats van een traditionele premie.

Meer informatie omtrent de renovatiepremie en de wijziging naar een belastingvermindering, kan je verkrijgen op de officiële website van de Vlaamse Overheid: Vlaanderen is wonen.

Mogelijke alternatieven

Indien je groene en energie-efficiënte verbouwingswerken wil uitvoeren, is het mogelijk om daarvoor een speciale lening aan te gaan of ook via de Vlaamse overheid een voordelige energielening aan te gaan. Enkele artikels die we hierover hebben geschreven zijn: lening voor zonnepanelen en de groene lening.