De onderhandse lening: particulier geld lenen

Om eerst even te verduidelijken, een onderhandse lening, vaak bekend als een particuliere lening, betekent eigenlijk simpelweg geld lenen van een persoon en geen financiële instelling zoals een bank of kredietverstrekker. Hieruit kan je al snel een aantal voordelen en nadelen uit afleiden. We gaan hier zo meteen verder op in. Particulier geld lenen betekent dus dat je bij een privé persoon een lening aangaat. Dit kan bv. bij familie zijn, of misschien een lening bij een vriend. Maar dit is niet altijd een mogelijkheid. Soms vind je op online marktplaatsen ook de optie om zulke leningen aan te gaan. Hier leen je dus bij een onbekende persoon.

Een waterdicht contract

Of je nu als particulier aan iemand wil geld lenen of je wil geld lenen bij een prive persoon, het allereerste wat er zeker moet gebeuren is het opstellen van een waterdicht contract waarin perfect staat hoeveel je leent of er geleend wordt, het afbetalingstermijn, het bedrag dat maandelijks betaald moet worden en overige termen die tussen beide partijen worden besproken. Dit contract is zeer belangrijk omdat er een duidelijk verschil zit tussen lenen bij een financiële instelling of lenen bij een privé persoon. Het gebeurt maar al te vaak dat een geleend bedrag niet wordt terugbetaald en het contract dient als bescherming tegen wanbetalers. Een notaris kan hierbij zeker handig zijn om het contract te controleren op juistheid en volledigheid.

De zwarte lijst doet er niet toe

Een reden waarom iemand bij een particulier wil lenen kan zijn dat die persoon al eerder een lening bij een bank of een factuur niet of niet tijdig kon afbetalen. Wanneer dit gebeurt, wordt het gemeld aan de Nationale Bank van België die de persoon op een lijst zet, "de zwarte lijst". Dit zorgt ervoor dat de persoon niet of heel moeilijk nog kan lenen bij een financiële instelling. Om toch te kunnen lenen is een particuliere lening dus de oplossing.

Andere voor- en nadelen van een particuliere lening

Afhankelijk van bij wie er geleend wordt (vrienden, familie, onbekenden) kan de rente voordelig of nadelig zijn. Ook gebeurt het dat persoonlijke relaties volledig worden gesloopt vanaf dat er geld is bij betrokken. Terwijl het aanvankelijk helemaal geen probleem oogt en er geen vuiltje aan de lucht hangt, moet men zeker op de hoogte zijn/blijven van de situatie en vanaf de eerste onduidelijkheid of verwarring contact op nemen met de andere partij zodat een bepaalde situatie niet volledig uit de hand loopt. Bij lenen bij onbekenden is het zeker belangrijk dat beide partijen elkaars achtergrond kennen. Hoe beter je op de hoogte bent van elkaars reputatie, hoe vlotter de lening en afbetaling kan verlopen.

Is het nodig/het risico waard?

Dit zijn vragen die je je altijd moet stellen indien je geld wil lenen. Maar er komen andere factoren kijken indien je aan of bij vrienden of familie wil lenen. Zoals hierboven vermeld, kunnen relaties verbroken worden door geld. Weeg de voordelen van de lening dus zeker af tegenover de nadelen en breng de andere partij volledig op de hoogte van de reden van de lening en eventuele problemen die opkomen.