Is geld lenen gemakkelijk?

Eigenlijk is het best mogelijk om makkelijk geld te lenen. Zo goed als elke manier van geld lenen is vrij eenvoudig te doen, of je nu bij een bank een lening wil aangaan, een goed verpanden in een pandjeshuis of een lening wil afsluiten bij één van de vele online kredietverstrekkers.

Maar er is een verschil tussen gemakkelijk geld lenen terwijl je op alle financiële vlakken in orde bent en makkelijk lenen indien dat niet zo is.

Wanneer is lenen gemakkelijk en verloopt het vlot?

Als je niet op de zwarte lijst vermeld staat, dan verloopt het hele proces om geld te lenen al meteen een stuk vlotter. Dit komt omdat instanties natuurlijk minder snel geneigd zijn hun geld aan personen af te staan die al gekend staan omwille van eerdere financiële problemen en terugbetalingen. Soms klinkt dit misschien hard om te horen, maar zou je zelf geld geven aan individuen die problemen hebben met geld?

Een andere factor die zeker kan helpen om eenvoudig een lening af te sluiten is om een vaste job te hebben. Als je werk hebt en kan aantonen dat je een vast inkomen hebt dan zal dit zeker helpen als je geld wil lenen. Banken zullen vaak nog steeds moeilijk doen indien je op de zwarte lijst staat, ook al heb je een vast inkomen. Maar andere kredietmakelaars en –verstrekkers zien dit vaak als een goed teken. Zeker indien je jouw vorige schulden ondertussen al hebt afbetaald (en je binnen het jaar dus van de zwarte lijst zal verdwijnen). Natuurlijk zit er een verschil op dit proces van instelling tot instelling. Dus het beste wat je hier kan doen is om informatie te winnen bij een aantal kredietverstrekkers. Misschien krijg je een nee bij de eerste, maar een ja bij de tweede. Wie niet waagt, niet wint.

Ook het bezit van eigendom (bv. een huis of appartement) zorgt ervoor dat de melding op de zwarte lijst amper uitmaakt. Dit omdat je het eigendom als onderpand kan gebruiken bij de lening. Opletten dat je de lening dan wel kan afbetalen want je wil het eigendom zeker niet verliezen!

Jouw leeftijd hangt vaak ook nauw samen met de goedkeuring van een lening. Ben je jong, zonder dat je ooit iets niet kon afbetalen? Dan heb je meer kans dan een ouder persoon. Ook al is jouw naam nog nooit in de buurt van de zwarte lijst gekomen, als je op leeftijd bent, wordt het moeilijker om geld te lenen. Onze huidige maatschappij biedt een aantal obstakels voor oudere mensen en is zeker een goede discussie waard, maar dat valt jammer genoeg buiten het bereik van dit artikel.

Ben je getrouwd of woon je samen, dan zal het soms ook gemakkelijker worden om te lenen. Zeker als je over een dubbel inkomen beschikt omdat de kans dan veel hoger ligt dat je de lening kan afbetalen.

Misschien vanzelfsprekend maar een lening aanvragen indien je niet over de Belgische nationaliteit beschikt, zal veel moeilijker verlopen dan een aanvraag van een persoon die wel de Belgische nationaliteit heeft.

Niemand wil me geld lenen, wat nu?

Dat is natuurlijk een vervelende zaak. Zeker als je geld nodig hebt! Afhankelijk van jouw situatie kan je beroep doen op financiële bijstand. Dit is zeer afhankelijk van casus tot casus dus moet je best eens inlichtingen vragen bij de overheidsinstantie Sociale Zekerheid.

Natuurlijk mag je niet hopen dat je ze geld gaan geven om een nieuwe televisie, laptop of iPhone te kopen. Maar als het belangrijke levensmiddelen betreft, kan je zeker op bijstand rekenen.

Zijn zowel geld lenen als overheidsbijstand geen optie? Dan moet je er alles op zetten om iets aan je huidige financiële toestand te doen. Het afbetalen van bedragen waardoor je op de zwarte lijst bent gekomen, is heel belangrijk. Het duurt namelijk nog een jaar na afbetaling voordat jouw naam geschrapt wordt. Hoe sneller je niet meer vermeld staat, hoe sneller je een echte lening kan aanvragen.

Je kan ook altijd hulp vragen van naasten. Maar besef wel dat dit eventuele implicaties met zich mee kan brengen indien je ook dat geld niet kan terug betalen. Door zulke redenen raden mensen vaak af om geld te lenen van familie of vrienden. Toch is het het proberen waard als er geen andere uitweg is.