Doorlopend krediet: wat betekent het?

De term doorlopend krediet verraadt het deels al, het is krediet dat blijft doorgaan. Maar dit volstaat niet als uitleg. Een doorlopend krediet is een vorm van lenen waarbij je steeds de mogelijkheid hebt om reeds afbetaalde delen van de lening terug op te nemen. Je kan het een beetje zien als een kredietkaart. Je koopt iets aan op krediet, betaalt het op het einde van de maand terug en de volgende maand beschik je weer over het volledige limiet van het krediet op de kaart. Bij een doorlopend krediet is het vaak mogelijk om een hoger beschikbaar bedrag te verkrijgen. Afhankelijk van de kredietinstelling heeft een doorlopend krediet meestal een lagere rente, waardoor het voordeliger is dan een kredietkaart. Voor alle duidelijkheid, je betaalt slechts interest op het opgenomen bedrag.

De rente van een doorlopend krediet is variable en hangt af van het opgenomen bedrag. Een aantal andere variabele factoren van dit soort krediet zijn de looptijd en het bedrag. Dit gebeurt uiteraard in samenspraak met de financiële instelling waarbij je het krediet verkrijgt. Bijvoorbeeld bij ongeplande aflossingen kan er verlaging van de rente ontstaan terwijl de rente kan verhogen wanneer het plafond van het krediet verhoogd moet worden.

Wanneer een doorlopend krediet aanvragen?

Als je weet dat er over een langere periode een aantal kosten gebeuren, kan een doorlopend krediet interessant zijn. Zeker indien je anders onder nul op jouw bankrekening moet gaan. De rente van het krediet is meestal lager dan de rente van in het rood gaan en het is dus voordeliger om een doorlopende lening aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan situaties zoals renovaties of interieurvernieuwingen. Dit gebeurt niet van de ene dag op de andere maar bestaat uit vele aankopen gespreid over een langdurige periode. In zulke situaties biedt deze vorm van krediet een grotere vrijheid en stelt je in staat om alles volledig naar wens te doen.

Meestal wordt er wel een maandelijkse aflossing verwacht. Dit hoeft niet een groot bedrag te zijn. Het voordeel van een doorlopende lening is dat je de ene maand weinig uitgeeft en een grotere aflossing kan doen, maar dat je op een ander moment terug een geldopname vereist en het afgeloste bedrag terug kan opnemen.

Bij het aanvragen van dit soort krediet zal de geschiedenis van de klant bijna altijd worden gecontroleerd. Indien je dus op de zwarte lijst genoteerd staat, of in Nederland een negatieve BKR-notering hebt, is de kans op dit krediet drastisch lager, of zelfs onbestaande.