Krediet en kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling en kopen op krediet zijn enkele termen die hetzelfde omschrijven. Kiezen om op krediet te kopen komt eigenlijk neer op een kleine geld lening van de winkel waar u koopt. Er zijn enkele verschillende manieren om producten aan te kopen op afbetaling en die zullen verder beschreven worden.

Als u een duurder product wil kopen, leest u wel eens "Koop nu, betaal later" of iets gelijkaardigs. Wat er dan eigenlijk bedoeld wordt, is dat u grotere bedragen gaat opsplitsen om vervolgens in kleinere delen af te betalen. Hiervoor is geen bank bij betrokken, het is namelijk een regeling tussen de verkoper/leverancier en de winkelier. Hierdoor kan het verleidelijk worden om iets te kopen op afbetaling omdat de drempel ontzettend laag ligt, namelijk geen wachttijden, u moet niet naar een bank en terug naar de winkel,... Het wordt ter plekke geregeld. Maar wees wel op de hoogte dat ze uw huidige kredietstatus altijd nakijken. Verwacht dus niet dat u zomaar over op krediet kan betalen zonder af te betalen.

In tegenstelling tot een huurkoop wordt de klant meteen eigenaar van het aangekochte goed. Bij een huurkoop, zoals de term al impliceert, bent u namelijk eerst een tijdelijke huurder en wordt u pas bij de laatste afbetaling daadwerkelijk de eigenaar van de aankoop.

Vormen van kopen en krediet op afbetaling

  • Maandelijkse aflossingen
  • Kredietopening

Kopen op kredietBij maandelijkse aflossingen wordt verwacht dat u elke maand, of soms een andere termijn, een deel van aankoopprijs afbetaald. Hierbij moet u ook rekenen dat er een bepaalde rente wordt aangerekend bij kopen op krediet. U moet steeds op de hoogte zijn van dit laatste want hieraan misgrijpen velen zich.

Een kredietopening is ook een vorm van lening zonder tussenkomst van een bank. Bij een kredietopening ontvangt u vaak een kaart, gelijkaardig met een kredietkaart maar dan bedoeld voor de winkel(ketens) of kredietkantoren waar u de kredietopening start. Denk maar aan de supermarkten waar u vaak boodschappen doet, de kans is groot dat u daar een kredietopening kan starten.

Deze kredietkaarten hebben meestal een bepaald bedrag dat u vervolgens kan gebruiken om uw aankopen mee te betalen. Het afbetalen van deze kredieten kan in grote mate volgens eigen goeddunken en capaciteiten gebeuren. Maar natuurlijk moet u zich verwachten aan enkele wettelijke regels en overeengekomen voorwaarden (bv. een wettelijk minimum en de maximum krediet).

Hoeveel kost het om te kopen op afbetaling of krediet

Dit is afhankelijk van de vertrekker van het krediet en u dient zich steeds te informeren bij die kredietverstrekkers. Algemeen kan men aannemen dat u in eerste instantie een bepaalde rente zal moeten betalen op het krediet. Ook kan het zijn dat u enkele andere kosten moet betalen. Dit is zeker het geval bij een kredietopening. U betaalt dossierskosten, beheerskosten en kaartkosten indien u de kaart hebt gebruikt die maand. Dit zijn niet meteen hoge kosten maar het stapelt natuurlijk wel op.

Vaak worden kosten van krediet en het kopen op krediet onderschat. Kopen op afbetaling brengt natuurlijk een bepaald gevaar met zich mee. Deze vorm van lenen is zelfs zo doordrongen in onze maatschappij en zodanig een probleem dat het maar al te vaak belangstellend in de media wordt weergegeven. Hier kan u meer lezen over gevaren bij kopen op krediet.

Afbeelding: sampitech