Een lening aangaan terwijl je op de zwarte lijst staat?

De Nationale Bank van België (NBB) houdt een lijst bij waarop de namen genoteerd staan van wanbetalers. Dit zijn personen die door omstandigheden een bepaalde lening niet volledig hebben kunnen afbetalen. Deze lijst staat ook wel bekend als de "zwarte lijst". Je "krijgt" de "titel" wanbetaler als je een achterstand hebt van 3 maanden of langer en vervolgens word je op de zwarte lijst geplaatst.

De term klinkt erg omineus en het lijkt wel alsof er geen ontsnappen aan mogelijk is indien je erop staat. Maar het is perfect mogelijk om af de zwarte lijst te geraken. Dit door "simpelweg" de openstaande lening af te betalen. Natuurlijk sneller gezegd dan gedaan maar het is dé oplossing. Als je op de zwarte lijst staat, wordt het erg moeilijk om nog een lening te kunnen openen. Ook is het vaak zo dat je moeilijk of onmogelijk een lening kan aangaan als je, bijvoorbeeld, minder dan één jaar geleden op deze lijst stond. Dit komt omdat het schrappen van jouw naam vaak een jaar kan duren.

Misschien komt het hard aan maar kredietinstellingen moeten zich natuurlijk ook beschermen omdat ze het geld dat ze lenen ook terug willen zien, plus interest.

Hoe geld lenen en toch op de zwarte lijst

Het is mogelijk om toch nog geld te kunnen lenen maar enkel als je over eigendom beschikt. Dit wil dus zeggen dat je een hypothecaire lening kan afsluiten als je eigenaar bent van een huis of appartement. Maar dit ook maar enkel als er momenteel geen té zware hypotheek lopende is op het eigendom. het is dus wel mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten.

Let wel, jouw dossier wordt steeds grondig bekeken, zeker als je momenteel op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat. Toch moet je de moed niet opgeven. Je krijgt een tweede kans en als je bereid bent om jouw financiele geschiedenis op te kuisen, zal hier aandacht aan worden besteed.

Indien je geen hypothecaire lening wil afsluiten of niet over eigendom beschikt, kan je in sommige gevallen toch nog geld lenen. Je kan dan beroep doen op minileningen of microkrediet. Zoals de termen al zeggen, het gaat hier om kleine bedragen van vaak tot enkele honderden euro's. Omdat dit zulke kleine bedragen zijn, betekent het dat er minder papierwerk bij te pas komt en dus ook het controleren van de zwarte lijst vaak niet wordt gedaan. Toch is het aangeraden om dit na te kijken in de documentatie of website van de kredietmakelaar.

Andere manieren om geld te lenen

Zoals hierboven vermeld staat, kan je geld lenen via een (tweede) hypotheek. Als je toch geld nodig hebt maar niet over eigendom beschikt, zal het onmogelijk zijn om via erkende instellingen geld te lenen. Wel is er de optie om via een pandjeshuis voorwerpen te verpanden. Maar het bedrag dat je hiermee verkrijgt is vaak niet toereikend en ook is het niet voorspelbaar want je kan zelf moeilijk bepalen hoeveel je wil lenen.

Als het moet, probeer dan te lenen bij vrienden of familie of, als het kan, probeer een voorschot via het werk te verkrijgen. Maar als je echt geen manieren vindt om geld te lenen, neem dan contact op met het Centrum voor Schuldbemiddeling (VCS) want je bent zeker niet de enige met financiele problemen.

Begeef je nooit op illegaal terrein! Hier bedoelen we dus mee dat je best niet naar louche partijen stapt om geld te lenen. Deze "loan sharks" of "leenhaaien" brengen je ongetwijfeld meer problemen op dan dat ze oplossen.

Jezelf beschermen tegen problemen in de toekomst

Als je vaak online aankopen doet of reizen boekt, kan het soms zijn dat je uiteindelijk meer aankoopt dan oorspronkelijk gedacht. Dit kom ik zelfs vaak tegen, zeker bij het aankopen van een boek. Dan krijg je op de online webshops vaak "suggesties en interessante aanbiedingen" maar lopen de kosten natuurlijk op. Je kan hiervoor een "prepaid kredietkaart" aanschaffen. Hiermee kan je dus online aankopen doen maar kom je nooit in problemen met ontoereikende saldo's omdat de kredietkaart op voorhand is betaald. Dit is ook mogelijk als je op de zwarte lijst staat genoteerd want er wordt geen lening of krediet verstrekt.

Wat je zeker moet beseffen is dat leningen aangaan om andere leningen af te betalen leiden tot een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkan. Als je in de toekomst even in een financiëel dipje zit, contacteer gerust de VCS of stap naar kennissen. Schudt die schaamte van je af want het is beter dat je jezelf kan herpakken dan dat de situatie alsmaar erger wordt.