Geld lenen zonder rente: is het mogelijk?

Je ziet het maar al te vaak: "geld lenen met 0% rente!". Voornamelijk in winkels waar vaak impulsaankopen worden gedaan, denk maar aan elektronica zoals smartphones of tablets, kom je zulke reclame tegen. Jammer genoeg vallen hier steeds mensen ten prooi aan uitermate dure leningen ongeacht de belofte van een rentevoet die 0% bedraagt.

Geld lenen kost altijd geld

Dit is een gegeven dat je moet weten. Onze maatschappij en economie werkt zo en dat zal nooit anders zijn (leningen tussen privépersonen uitgesloten). Wanneer je ergens ziet dat je geen rente moet betalen, kan je dus best de kleine letters ook lezen. Dan kom je te weten dat die renteloze lening enkele voor een aantal maanden 0% rente bedraagt en je vervolgens een lening moet afbetalen die uiteindelijk veel duurder uitkomt. Of je vergelijkt de prijs van het product met een andere winkel en merkt dat deze goedkoper is bij de concurrentie.

Ongeacht wat je leest, de aankoop zal sowieso duurder zijn met lening dan zonder lening. Stel je de vraag of de lening wel noodzakelijk is om de aankoop te doen. Bij een auto zal je bijvoorbeeld eerder genoodzaakt zijn om een lening aan te gaan, of zal het alleszins voor jouw misschien het verstandelijkst zijn. Maar vraag jezelf af of je wel een televisie op afbetaling moet kopen. Is dit inderdaad het geval, bekijk dan eens of je de televisie echt wel nodig hebt (het is niet levensnoodzakelijk om een 32inch LCD televisie te vervangen met een 50inch 3D led televisie).

Wanneer kan je wel geld lenen zonder rente?

Er zijn weliswaar een aantal soorten leningen waarover je weinig of geen rente moet betalen maar deze leningen zijn niet voor iedereen beschikbaar. Kan je geld lenen van jouw ouders of andere familieleden, dan kan het zijn dat je er geen rente op betaalt. Maar dit is niet een optie voor iedereen.

Ook kan de overheid leningen zonder rente verstrekken aan personen. Dit gaat dan meestal om leningen voor personen die leven van een uitkering en geen andere optie hebben. Dit kan soms ook het geval zijn voor studenten die een lening aanvragen voor hun studies.

Geld lenen zonder rente bestaat wel, maar voor velen is het geen optie. Laat je niet om de tuin leiden met misleidende reclame en moeilijk te lezen kleine lettertjes.