Waar kan je 1000 euro lenen?

Heb je een onvoorziene kost en het budget niet voor handen, dan is een kleine lening vaak een mogelijke oplossing. Het lijkt voor sommigen misschien wel vreemd om voor een klein bedrag te gaan lenen, maar het is eigenlijk helemaal niet zo speciaal. Er doen zich dagelijks minileningen en microkredieten voor, een lening van 100 euro is daar tussen geen opvallend bedrag.

Op het eerste zicht denk je wellicht dat je gewoon langs jouw bank kan gaan voor zulk bedrag, maar toch is het niet zo. De meeste banken zijn zelfs minder snel geneigd om kleine leningen toe te staan of het is zelfs gewoon onmogelijk om een lening lager dan een bepaald bedrag aan te gaan. Om 1000 euro te lenen, moet men dus naar een andere financiële instelling stappen. Doordat je beroep moet doen op deze kredietinstellingen en omdat het een relatief klein bedrag is dat je leent (in vergelijking met bv. een hypothecaire lening), moet je weten dat er op dit soort leningen vaak veel hogere interesten bij komen kijken. De totaal af te betalen som ligt vaak heel hoog. Ook het afbetalingstermijn is korter dan een grotere lening. Hoe dan ook is het altijd aangeraden om eerst een simulatie van de lening te bekijken vooral de lening daadwerkelijk aan te vragen.

Een voordeel van leningen van kleinere bedragen zoals 500 of 1000 euro is dat er niet altijd wordt gekeken naar de zogenaamde "zwarte lijst". Dus ook al sta je erop vermeld, kan je soms toch wat geld lenen om een kost af te betalen (bv. de rekening waardoor je in de eerste plaats op de zwarte lijst bent geland). Natuurlijk hangt dit af van financiële instelling, dus kan het zijn dat je eerst even moet rond horen voordat je een instelling vindt die je toch genoeg vertrouwt om je een klein bedrag te lenen.

Alternatieven

Als je vaker onvoorziene kosten hebt, is het misschien een voordeligere oplossing om over een kredietkaart te beschikken die je enkel gebruikt in situaties wanneer er ongeplande kosten opduiken. Dit is niet voor iedereen een optie aangezien je op het einde van de maand over het bedrag moet beschikken. Een minilening van 1000 euro moet je niet na 1 maand afbetalen, het bedrag wordt meestal verspreid over een iets langere periode.

Je zou eventueel een privé lening kunnen aangaan bij een persoon die je al dan niet kent, maar wel waartussen een wederzijds vertrouwen bestaat. Zo kun je een rente en termijn bespreken die beide partijen goedkeuren en die voordeliger kunnen zijn dan een lening bij een financiële instelling.

Is het echt nodig?

Dit is dé vraag om aan jezelf te stellen. Zeker indien je in een situatie belandt waarbij je 1000 euro of minder moet lenen, moet je er 100% zeker van zijn dat er geen andere, voordeligere oplossing bestaat. Is het nodig? Kan het wachten? Moet en kan het enkel nu gebeuren? Wees eerlijk met jezelf.