Kan je een lening aangaan zonder werk?

Het kan best zijn dat je een tijdje zonder werk komt te zitten. Zeker nu tijdens de financiële crisis is de werkloosheid gestegen en zijn er veel meer mensen ontslagen. Maar je kan er niet omheen, de rekeningen blijven komen. Het water, de elektriciteit, voeding, afbetaling van het huis of de huur, internet,... zo blijven allemaal in de bus vallen en stapelen zich op. Maar zonder werk, en dus zonder inkomen, wordt het elke maand net dat ietsje moeilijker om ze af te betalen.

Zolang je tijdens de tewerkstelling een buffer hebt opgebouwd, kun je er even tegen. Maar deze buffer is natuurlijk niet onuitputtelijk. Ook dat geld geraakt op en zolang je geen nieuw werk hebt gevonden, wordt deze niet opnieuw opgebouwd.

Kan ik zonder werk en zonder vast inkomen geld lenen?

Het antwood op deze vraag hangt af van persoon tot persoon, zoals je wel meer leest. Geld lenen gebeurt nu eenmaal op individuele basis en wat voor de ene persoon geldt, geldt nog niet voor de andere.

Is het mogelijk? Ja. Maar... Je zal moeilijk een bank of kredietinstelling vinden die je een lening willen toestaan. Ze verwachten nu eenmaal een zekerheid en die kan je zonder inkomen eigenlijk niet bieden. Beschik je weliswaar over eigendom dat momenteel niet als onderpand staat, dan kan het best zijn dat je daar tegenover een lening kunt aanvragen. Maar er zijn andere manieren.

De beste optie is natuurlijk om te werken, maar dat is zo vanzelfsprekend nog niet. Afhankelijk van je kwalificaties, kan je misschien overwegen om tijdelijk freelance te werken. Maar we zullen hier aannemen dat dit niet het geval is.

Het komt veel voor, voornamelijk in de Verenigde Staten, dat mensen voorwerpen verpanden om een bedrag bij elkaar te krijgen om rekeningen af te betalen. Dit is weliswaar enkel aan te raden indien je weet dat er op korte termijn terug geld zal binnenkomen om jouw voorwerpen terug op te halen. Er hangt natuurlijk ook een rente aan vast, net zoals elke lening.

Sommige kredietinstellingen bieden ook minileningen aan, soms ook gekend als een flitslening. Deze minilening bedraagt vaak maximum enkele honderden euro's en dienen dus voor enkele rekeningen of kleine aankopen. Wel belangrijk om te weten is dat je hier na een korte termijn (vaak een 30-tal dagen) en erg hoge rente op betaalt en zou eigenlijk maar mogen worden aangewend indien het echt niet anders kan.

Ik wil een hoog bedrag lenen zonder werk

Het enige dat hierop kan gezegd worden is dat je een hoge lening waarschijnlijk niet zal toegekend krijgen. Althans, toch niet bij gekende bank- en kredietinstellingen. Iets minder veilige opties worden natuurlijk niet goedgekeurd en worden ook niet besproken.

Werkloosheidsuitkering?

Indien je een tijdje hebt gewerkt en momenteel zonder werk zit, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. De reden waarom dit nu pas wordt vermeld is omdat dit ten eerste geen vorm van lenen is. Maar ten tweede, omdat het af en toe voorkomt dat mensen liever geen uitkering aanvragen. Dit kan bv. omdat ze niet afhankelijk willen zijn van de staat of uit schaamte. Maar het kunnen leiden van een leven met de nodige levensmiddelen overstijgt het gevoel van schaamte.

Voor meer informatie omtrent werkloosheid en werkloosheidsuitkering, kan je best eens kijken bij de RVA - Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Een uitkering kan een slimmere keuze zijn dan een lening aan te vragen. Maar ook hier moet je verantwoordelijk zijn voor je keuzes. Een werkloosheidsuitkering wordt gefinancieerd door belastingsgeld, dus blijf hier ethisch van bewust en maak er geen misbruik van.