Hoe werkt een prepaid kredietkaart?

Een prepaid kredietkaart is anders dan een standaard kredietkaart. Zoals de term al aangeeft, is een prepaid kredietkaart een voorafbetaalde kredietkaart. Dit brengt enkele voor- en nadelen met zich mee die hieronder beschreven staan.

Een prepaid kredietkaart is in België momenteel nog niet heel courant. Maar tegenwoordig komt de term en de kaart zelf meer en meer in de kijker omdat het eigenlijk een handig middel is om aankopen te doen op krediet zonder de koper in enige problemen te brengen.

Voordelen en nadelen van een prepaid kredietkaart

Met een prepaid kaart kan je niet lenen. Het grootste nadeel hier is dus dat je eerst over het geld moet beschikken om de kredietkaart aan te vragen en vooraf te betalen. Maar het voordeel is dat deze soort kaart kunt aanvragen en gebruiken ook al bevind je je in financiële moeilijkheden, zoals bv. gemeld staan op de zwarte lijst.

Prepaid kredietkaart 1Je kan een prepaid kredietkaart gebruiken om online verrichtingen uit te voeren waar je normaliter een kredietkaart voor nodig hebt. Als je je niet wil binden aan de kosten (en gevaren) van een gewone kredietkaart, is deze kaart uitstekend om toch van een aantal voordelen te kunnen genieten, zoals online aankopen. Een kredietkaart wordt op vele plaatsen online en in de echte wereld zonder problemen aanvaard. Toch komt een prepaid kaart niet 100% overeen met een gewone kredietkaart op gebied van aanvaardbare plaatsen. Soms moet je dus op voorhand nagaan of je voor een bepaalde soort transactie de kaart wel kan gebruiken.

Hierdoor is het ook gemakkelijker om jouw uitgaven beter te beheren en te controleren. Je kan niet onder nul gaan, je kan geen schulden maken dus je kan niet teveel kopen. Hierdoor ga je ook verstandiger omgaan met potentiële aankopen omdat je jezelf gaat afvragen of een bepaalde aankoop wel de moeite is.

Omdat je geen geld kunt lenen, moet je dus over het geld beschikken en je moet er op voorhand over beschikken. Net zoals een prepaid gsm kaart, moet je op voorhand geld overschrijven naar jouw kredietkaart. In vele gevallen liggen de limieten voor een prepaid kaart ook lager dan standaard kredietkaarten. Dus als je grote aankopen wil doen, zal je waarschijnlijk via andere methoden moeten betalen.

Er hangen vaak meer kosten aan een prepaid kredietkaart dan een gewone. Voor overschrijvingen en gewone betalingen kan het zijn dat je een kost moet betalen. Ook in andere valutas en in het buitenland kunnen de kosten hoger zijn dan een gewone kredietkaart.

In België zijn prepaid kredietkaarten momenteel (nog) niet heel courant. Dit wil dus zeggen dat er ook nog niet veel aanbieders zijn. Bpost is momenteel in de weer om de prepaid kredietkaart uit te geven en ze dus ook populairder te maken.

Afbeelding: Miia Ranta