Kredietkaart: hoe werkt het?

Hieronder vind je wat informatie omtrent wat een kredietkaart juist is en waar je op moet letten indien je er één wil aanvragen. De kredietkaart, ofte credit card zoals we vaak te horen krijgen via Amerikaanse televisie shows en films, kan erg handig zijn maar is ook één van de belangrijkste bijdragers tot schulden. Het gebruik van een kredietkaart moet slim worden aangepakt en mag niet worden aanzien als "gratis geld", bij wijze van spreken. Je zal merken dat het dat zeker niet is.

Wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalkaart waarmee je aankopen kan doen maar die pas achteraf, op het einde van de maand, afbetaald moeten worden. Dit in tegenstelling tot de vaakgebruikte debetkaart waarbij het betaalde bedrag meteen van jouw rekening gaat (bv. bij het betalen via bancontact in een winkel).

Een kredietkaart komt dus eigenlijk neer op een soort lening. Het is niet een soort lening, maar het is net dat, een persoonlijke lening waar de gebruiker meteen aan kan. Bij het aanvragen van een kredietkaart wordt er dan ook een limiet opgesteld tot waar je kan betalen per maand. Deze limiet wordt bepaald door de kredietinstelling. Ook goed om te weten is dat je met een kredietkaart ook geld kan afhalen en niet enkel betalingen mee kan uitvoeren. Ook dit telt mee op tot het limiet.

Doordat het een persoonlijke lening betreft, kan je dus ook rekenen op een aantal kosten die er bijkomen.

Kredietkaart 1Kosten van een kredietkaart

Om een kredietkaart te mogen gebruiken, hangt er vaak een jaarlijkse kost aan vast. Sommige banken doen dit ook soms zonder kosten. De kosten per jaar hangen af van welke soort kredietkaart je neemt. Er bestaan een aantal types kredietkaarten die elk een ander bestedingslimiet met zich meebrengen.

Zoals eerder vermeld, kan je met een kredietkaart ook geld afhalen bij een automaat. Dit is echter niet gratis maar er wordt een kost gevraagd per transactie. Dit kan ofwel een vaste kost zijn, ofwel een percentuele kost op basis van het opgehaalde bedrag.

Ook het gebruik van de kredietkaart in het buitenland of met betrekking tot transacties in andere valuta brengt een extra kost met zich mee.

Indien een kredietkaarthouder het wenst, kunnen aankopen ook via maandelijkse aflossingen afbetaald worden. Zoals je al kunt raden hangt ook hier een bepaalde rente aan vast.

Hoe betalen met een kredietkaart

Er bestaan meerdere manieren om te betalen met jouw kaart. Als je in een winkel of restaurant aankopen doet, dan overhandig je jouw kredietkaart en wordt deze door een speciale kaartlezer geschoven. Vervolgens moet je als kaarthouder een handtekening plaatsen.

Een andere manier van betalen kan via de kredietkaartnummer en de bijhorende vervaldatum. Deze manier wordt vaak bij aankopen online gebruikt en is tegenwoordig ook soms in gebruik indien er met een standaard debetkaart wordt betaald (maar gaat dan ook samen met een specifieke online banking procedure die je moet volgen). Bij betalingen met kredietkaart kan er ook een Creditcard Verification Code gevraagd worden. Die is een combinatie van 3 (of 4, afhankelijk van de type kredietkaart) cijfers die je op de achterkant van de kaart aantreft.

Eén van de opkomende methoden van betaling is het gebruik van een pincode, net zoals bij bv. betalen via Bancontact wordt dan een code gevraagd bij het elektronisch inlezen van de kredietkaart.

Waarom een kredietkaart gebruiken?

In de Verenigde Staten is het gebruik van een credit card zowat een dagelijks gebeuren. Maar in België gebeurt het eigenlijk helemaal niet zo vaak als in de VS. Zeker als je naar de VS reist, zal je merken dat een kreedietkaart zo goed als onontbeerlijk is. In vele winkels ontvangen ze ook veel liever betalingen via kredietkaart dan in cash.

Maar een kredietkaart is ook in België handig. Je hoeft geen cash op zak te hebben of het is in ieder geval niet erg moest je baar geld thuis vergeten zijn.

Voor velen is de aanwezigheid van een kredietkaart ook een soort buffer indien je levensmiddelen moet aankopen maar momenteel het geld niet ter beschikking hebt. Zolang je jouw financiële uitgaven goed plant, kun je een aantal aankopen doen om ze aan het eind af te betalen met geld dat nog moet binnenkomen (bv. loon dat nog gestort moet worden). Maar nogmaals, indien je aankopen doet met geld dat je eigenlijk nog niet ter beschikking hebt, moet je zeker oppassen dat je dit binnen vooropgestelde grenzen houdt. Teveel aankopen dan dat je kan afbetalen is namelijk één van de voornaamste redenen waarom mensen in geldnood komen.

Online aankopen kunnen veel eenvoudiger en sneller lopen met het gebruik van een kredietkaart. Om nog maar niet te spreken over producten die online vaak goedkoper zijn dan in de winkel. In vele online winkels is het ook niet mogelijk om via andere betalingsmethoden aankopen te doen, zeker als die Amerikaanse of andere buitenlandse online winkels zijn.

Betalen met een kredietkaart is veilig. In tegenstelling tot wat mensen soms zeggen, zijn aankopen met een kredietkaart 100% veilig. Ook bestaan er garanties die betrekking hebben tot aankopen die enkel met kredietkaart zijn verricht (bv. niet tevreden, geld terug). En indien je toch iets opmerkt dat niet juist zit, kan je de verrichting omkeren of de betalingen op pauze zetten.

Als jouw kaart wordt gestolen, kan je ze ook stopzetten en ben je niets kwijt. Indien je in de plaats van een kaart cash geld op zak hebben, dan ben je natuurlijk al het geld kwijt!

Afbeelding: 401kcalculator.org