Snel lenen

Afhankelijk van de soort lening dat je wil aangaan, wil je natuurlijk dat heel de procedure snel verloopt. Een hypothecaire lening afsluiten duurt bijvoorbeeld langer dan een minilening van 1000 euro. Dit komt door het grotere bedrag, al het papierwerk, het risico en tal van andere factoren (dit op zich ook afhangen van bank tot bank, van financiële instelling tot instelling). Nu, als je hier bent beland, wil je gewoonweg snel lenen. Dus belangrijk om te weten is dat het bedrag je op korte termijn wil lenen alvast niet erg groot zal zijn. Je kan bij wijze van spreken niet snel een lening aangaan om een huis te kopen. Een snelle autolening daarintegen, dat kan wel lukken.

Bij een snelle lening komt vaak ook een hogere rente bij kijken. De financiële instellingen spelen natuurlijk maar al te graag in op de noodzaak van hun klanten. Al doet de ene instelling wel iets meer moeite om klantvriendelijker over te komen als de andere instelling, de 'bottomline' blijft hetzelfde: winst maken.

Om het snel lenen te vereenvoudigen, is het aangeraden om jezelf eerst op hun website even in te lichten zodat je weet wat ze verwachten, welke documenten je misschien nodig hebt, etc. Hoe meer je weet over de procedure, die bij elke financiële instelling wellicht iets verschillend kan zijn, hoe sneller jouw dossier afgehandeld kan worden.

Ook een gezonde financiële toestand helpt jouw lening te bespoedigen. Hierbij wil ik niet zeggen dat je over kapitaal moet beschikken (waarom zou je dan moeten lenen) maar eerder dat je geen eerdere problemen hebt gehad met het afbetalen van leningen of rekeningen. Indien dit minder dan een jaar geleden is voorgevallen, kan het zijn dat je op de zwarte lijst bent beland. Dit is een lijst waarop alle wanbetalers staan genoteerd. Banken en andere kredietinstellingen gaan vaak verder in op jouw verleden om te kijken of een lening aan een klant een potentieel risico met zich mee kan dragen. Sta je op de zwarte lijst, is de kans kleiner dat je kan lenen.

Vaak is het onmogelijk om bepaalde leningen af te sluiten door die vermelding op de lijst. Maar met kleinere leningen ontstaat er niet altijd een probleem. Indien je werkt en kan bewijzen dat je over een stabiel inkomen beschikt, kan jouw lening snel afgehandeld worden.

Waarom moet je snel lenen?

Deze vraag komt wel in meerdere artikels voor: waarom moet je eigenlijk lenen? Is het nodig dat je snel jouw geld ontvangt en is die snelle afhandeling de hogere rente waard? Zo ja, wensen we je alvast succes met de zoektocht naar de juiste kredietinstelling. Zo niet, raden we je aan om nog even te wachten en alle opties te bekijken om de meest voordelige lening te vinden.