Goedkoopste lening op afbetaling

De goedkoopste lening vinden is niet altijd eenvoudig. Maar dat je zoekt op de termen "goedkoopste lening" betekent alvast het volgende: je weet dat lenen geld kost, je bent er van bewust dat een lening aangaan niet overal hetzelfde is en je bent bereid opzoekingswerk te verrichten om jouw eigen spaarpot van veel ellende te besparen. Dat zijn allemaal positieve eigenschappen!

Een lening op afbetaling komt vaak overeen met een persoonlijke lening. Dit soort leningen worden toegekend om allerlei zaken te financieren. Bent u eerder op zoek naar een autolening of hypothecaire lening dan kunt u beter die respectievelijke artikels raadplegen. Is de lening op afbetaling tóch de lening die u vereist dan zijn er aantal zaken die hiervoor van toepassing zijn.

Kosten van een lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is bij vele kredietinstellingen vaak duurder dan leningen met een specifiek doel, zoals een autolening. Het jaarlijkse kostenpercentage ligt 1 of meerdere percentages hoger. Er zijn enkele redenen voor, maar de belangrijkste voor de bank is dat ze het risico voor zulke leningen hoger inschatten. De kredietinstelling kan een duidelijke en systematische controle doen op de afbetaling van bv. een auto of een huis. Een lening voor persoonlijke zaken is voor hun moeilijker om te controleren. Bijgevolg dat de rentevoet hoger ligt. Het verschil als klant is uiteraard dat u meer vrijheid heeft met het geld dat u leent. Belangrijk is dus om zeker geen lening op afbetaling aan te gaan indien u eigenlijk een autolening of hypotheek zou willen. Meer nog, bij sommige kredietinstellingen kunt u ook leningen aangaan specifiek om te reizen, feesten (bv. huwelijk) te organiseren, etc.

Elke kredietinstelling is anders

Het feit dat sommige kredietinstellingen net specieke leningen aanbieden om bv. op reis te gaan, maakt de zoektocht naar de beste goedkoopste lening op afbetaling een echte klus. De kunst bestaat er in om genoeg tijd te nemen om jouw zoektocht te voltrekken, maar ook om deze net voor het aangaan van de lening te doen. Het zou zonde zijn om een week lang de juiste lening die je nodig hebt op te zoeken om twee weken nadien te zien dat de percentages over meerdere instellingen veranderd zijn. Nu kan je opnieuw beginnen zoeken...

Ook bestaat er een verschil tussen grote banken en kleinere kredietinstellingen. We hebben gemerkt dat kleinere instellingen vaak meerdere verschillende leningen aanbieden voor een hele waaier van zaken terwijl grote banken zich eerder concentreren op de grote leningen voor een auto of eigendom. Tussen die laatste 2 soorten bestaan op zich dan weer meerdere soorten leningen. Op zoek naar een huis, een stuk grond, een Death Star,...? Elks zal zijn soort lening wel kennen. Maar je bent hier niet voor deze soorten leningen, je bent hier voor een persoonlijke lening.

Het landschap is in constante verandering

Het zou handig zijn moesten we je hier en nu gewoon kunnen vertellen welke lening op afbetaling de goedkoopste is. Maar dit is onmogelijk omdat het landschap van leningen en kredietinstellingen te vaak wijzigingen kent. De ene maand is Bank X de goedkoopste, de volgende maand is Kredietinstelling Y de goedkoopste en twee maanden verder komt er een nieuwe speler Z op de markt. Kortom, zoals al vermeld, het opzoekingswerk kan je best met veel zorg en tijd verrichten, liefst met de intentie om deze hierna zo snel mogelijk af te sluiten. Het is jammer dat we je gewoon niet kunnen vertellen welke bank of kredietinstelling de goedkoopste is, maar we hopen dat jouw zoektoch de juiste lening voor jouw oplevert!