De kleine leningsvorm: een minilening of microkrediet

Een minilening is een vorm van krediet waarbij men vaak de term minikrediet of microkrediet gebruikt. Eigenijk is dit niet meer dan het lenen van een kleine som geld. We spreken hier in de meeste gevallen over maximaal enkele honderden euro.

De meest prominente verschillen met een minilening en een standaard lening is dat je in het eerste geval eigenlijk heel snel het geld ontvangt maar ook terug moet betalen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kredietmakelaar die je het minikrediet verleent, maar reken gemiddeld op een termijn van om en bij de 30 dagen om het geleende bedrag af te betalen. Hier schuilt het gevaar dat de kosten snel erg hoog kunnen oplopen indien je de afbetalingstermijn niet respecteert.

Het is vaak mogelijk om de lening online af te sluiten. En omdat het maar om kleinere bedragen gaat, komt er meestal ook minder papierwerk bij kijken en beschik je over het bedrag op dezelfde dag. Ook dit hangt natuurlijk af van de kredietverlener maar in vele gevallen wordt de aanvraag voor een minilening snel en zonder complicaties afgehandeld.

Sommige kredietmakelaars bieden zelfs de optie aan om een minilening via sms aan te vragen. Dit maakt het voor jou gemakkelijk om bijvoorbeeld € 200 aan te vragen indien je niet thuis bent of over internettoegang beschikt.

Vermeld op de zwarte lijst?

Indien je vermeld staat op de zwarte lijst, is het vaak onmogelijk om een standaard lening aan te gaan. Maar omdat het in het geval van minikrediet om kleinere bedragen gaat, kan het aanvragen van een minilening een oplossing zijn indien je op de zwarte lijst vermeld staat. Al is het aangeraden om toch even de informatie op de website van de kredietmakelaar even te bekijken. Niet elke kredietverstrekker is dezelfde dus hier kan het soms verschillen.

Waar je op moet letten bij een minilening

Microkrediet 1Zoals al eerder vermeld, moet je zeker zien dat je de afbetalingstermijn niet overschrijdt. Dit brengt namelijk hoge kosten met zich mee die snel veel hoger kunnen oplopen als de bal éénmaal aan het rollen is.

Net zoals andere soorten leningen en kredietverleners bestaan er ook tal van opties bij deze kredietverleners waaruit je kan kiezen. Als je op zoek bent naar een minilening, kan het zijn dat je later nog eens beroep wil doen op zulke lening en dan zal je misschien bij dezelfde maatschappij het minikrediet willen aanvragen. Als je even wat informatie verschaft, kan dit je onnodige (administratie) kosten besparen.

Het aanvragen van microkrediet is heel toegankelijk. Dit wil ook zeggen dat het gemakkelijk is om in de val de stappen en te denken dat je over "extra geld" beschikt. Dit is niet het geval!

Afbeelding: TaxBrackets.org