Lening via een pandjeshuis

Indien u gebruik wil maken van een pandhuis, moet u weten waar u juist in terecht komt. Hieronder vindt u enkele belangrijke punten waar u rekening mee moet houden bij het in pand geven van voorwerpen.

U wil namelijk niet het voorwerp dat u in pand brengt, verliezen doordat u niet weet hoe het juist allemaal te werk gaat. Bekijk de aandachtspunten en wees op de hoogte van de regels van het pandjeshuis waar u het voorwerp verpandt.

Wat is panden en een voorwerp in pand geven?

Als u een pandjeshuis binnenstapt, hebt u meestal de optie tussen 2 mogelijkheden:

  • het voorwerp verkopen
  • het voorwerp in pand geven

Als u een voorwerp verkoopt, geeft u het eigendom op in ruil voor een bepaalde geldsom. Maar als u een voorwerp in pand geeft, verkrijgt u een geldsom die u moet terugbetalen binnen een bepaald termijn. Vervolgens krijgt u het voorwerp terug. Doet u dit niet dan wordt het pandjeshuis de eigenaar van dat voorwerp en verliest u het eigendom. Dit komt ongeveer overeen met een waarborg, waar u een bepaalde geldsom tijdelijk afstaat en terug krijgt indien er geen schade werd toegebracht aan het eigendom of de voorwerpen dat u hebt gehuurd.

Een voorwerp verpanden wordt vaak gedaan om op korte termijn een bepaalde som bijeen te krijgen. Waarvan u ook zeker weet dat u die som na een bepaalde tijd terug kan betalen.

Bekijk dus altijd de termijnen en de interesten zodat u tijdig de nodige som kan terugbetalen om uw oorspronkelijk voorwerp terug te krijgen.

Verwacht nooit de waarde te krijgen van het voorwerp

Een pandjeszaak doet zaken net zoals elke andere onderneming. Zij moeten dus ook ergens hun winsten uit kunnen halen. Het gebeurt vaak dat mensen met bepaalde verwachtingen een pandhuis binnenstappen en waarbij de verwachtingen nooit worden ingelost.

Een pandjeszaak neemt uw voorwerp over. Het is altijd mogelijk dat u de lening die u verkrijgt niet komt terugbetalen. Net zoals elke andere instantie die leningen uitkeert, verwachten ze ook een interest. Als u niet betaalt, krijgen zij geen interest. Ze moeten dus het voorwerp verkopen. Hierop moeten ze een winstmarge kunnen verdienen opdat ze de verloren tijd dat zij de lening aan u hebben toegekend kunnen terug vorderen. Maar hierbij moeten ze ook opletten dat ze ook belastingen / BTW kunnen betalen zonder verlies te lijden. Ook geven ze ruimte in hun winkelruimte of opslagruimte op om uw voorwerp bij te houden.

Op het eerste zicht lijkt het wel dat u de volledige waarde van het voorwerp dient te krijgen. Maar na het bekijken naar al de achterliggende factoren wordt het dus duidelijk dat u bijna nooit de 100% marktwaarde zal krijgen.

Bekijk de termijnen en interesten

Het is al eerder vermeld maar dit is simpelweg een belangrijk punt. Maak een nota in uw agenda, hou de data ergens bij,... Wat u ook doet, zorg ervoor dat u de einddatum niet uit het oog verliest als u het voorwerp terug wil krijgen.