Gevaren van kopen op krediet

Het is soms maar al te verleidelijk om dat nieuwe gadget, die nieuwe iPhone, een handige laptop,... te kopen. Doordat men bijna overal kan kopen of afbetaling of een kredietopening aan kan gaan, staat men er eigenlijk niet bij stil dat men niet over het geld beschikt. Anders zou lenen ook niet aan de orde zijn. Men kan via dit systeem snel en eenvoudig geld lenen zonder bank. Hierdoor gebeurt het jammer genoeg vaak dat mensen hun krediet niet kunnen afbetalen. Dit stapelt zich vervolgens op totdat de berg van schulden instort op de consument.

Als u iets aankoopt, kan het zijn dat u het jaar nadien, of twee of meerdere jaren, nog steeds afbetalings moet maken. Maar het probleem hier is dat het product dat u hebt aangekocht misschien gewoonweg de prijs niet meer waard is. Vooral bij nieuwe technologie is dit het geval (bv. smartphones, computers,...). De nieuwigheden komen op de markt met een hoog prijskaartje maar het jaar nadien zijn ze verouderd omdat er sindsdien al 2 nieuwe generaties van elektronische spullen beschikbaar zijn. En als u dan niet wil achterblijven, hangt u nog steeds vast aan de afbetalingen van de verouderde technologie.

Eénmaal de bal aan het rollen is, komt het soms bij mensen tot problemen in hun gezin, relatie, psychische problemen,... Dit kan leiden tot andere problemen zoals drugs- of alcoholverslaving. Misschien lacht u hierwel mee maar het zijn reële gevolgen uit het dagelijkse leven gegrepen. Soms wordt de schuldenberg te groot en wordt men doorverwezen naar de "collectieve schuldenregeling" waarbij wordt getracht de schuldenaar te helpen en te begeleiden zodat het probleem kan verholpen en vervolgens vermeden worden. Ook de overheid en belastingbetalers worden hier de dupe van als er een kwijtschelding van schulden aan te pas komt.

Als u betaalt op afbetaling, zal er in de winkel nagekeken worden hoe het juist met uw kredietsituatie staat. Er bestaat namelijk zoiets als een "zwarte lijst" waarop men kan komen te staan indien men bekend staat als wanbetaler, met andere woorden, als men niet aan de verplichtingen nakomt. Als u besluit te kopen, zorg ervoor dat u alles correct afbetaald. Maak uzelf geen blaasjes wijs dat je altijd kan kopen zonder af te betalen!

Is het verstandig om te kopen op afbetaling

Het is misschien wel handig als u meteen iets kan aankopen zonder dat u daarvoor eerst een lening bij de bank moet aflsuiten om vervolgens terug naar de winkel te komen en het product aan te kopen. Maar doordat er gevaren aan vast hangen, zoals hierboven vermeld, en u een relatief hoge rente moet betalen, is het toch geen voordelige keuze. In velen gevallen betaald u namelijk meer aan interest dan dat u zou betalen indien het u het geld leent bij een bank of gelijkaardige instantie.

Uiteindelijk ligt de keuze om op afbetaling te kopen bij u. Maar weet dat er geen verplichting is om iets aan te kopen. Denk er even over na, de kans bestaat dat u het product eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Als u het toch wil, bekijk dan enkele andere opties. Misschien kan u het geld even lenen bij familie of vrienden. Of misschien kan u gewoonweg even wachten totdat u het bedrag bijeen hebt gespaard.

Het is natuurlijk aangeraden om enkel het broodnodige te kopen of zoveel mogelijk geld te besparen op wat u koopt.

Wees aandachtig, lees alle informatie, laat alles bezinken en maak een rationele keuze. Laat u niet leiden door gerichte reclame om u impulsief te doen aankopen.