Consumptief krediet

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor leningen die gebruikt worden om producten en/of diensten aan te kopen voor alledaags gebruik. Deze soort leningen dienen dus niet om bijvoorbeeld een huis aan te kopen of op te waarderen. Voorbeelden van consumptief krediet zijn doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Ook een autolening valt onder consumptief krediet. Consumptief krediet, of goederenkrediet, kan aanzien worden als de tegenhanger van hypothecair krediet, dat eerder dient voor niet-alledaagse en duurzame aankopen. De aankopen via consumptief krediet zijn van beperkte duur (huishoudtoestellen en auto's kunnen niet onbeperkt worden gebruikt, een reis is maar van beperkte duur, etc).

Voor- en nadelen van consumptief krediet

Het geleende bedrag bij consumptief krediet ligt vaak lager dan een hypothecaire lening en is meestal ook eenvoudiger aan te vragen. Maar de kosten van deze soort leningen en kredieten liggen vaak hoger dan hypothecair krediet. Consumentenkrediet omvat een aantal soort leningen en deze kunnen heel flexibel zijn. Heb je een grotere lening of hogere kredietlijn nodig, dan kan dat vaak gebeuren in overeenkomst met de kredietinstelling. Ook het afbetalen kan variabel en flexibel zijn. Natuurlijk gebeurt alles in overeenstemming met de bank of instelling.

Omdat er een aantal verschillende soorten leningen en kredieten bestaan, is het aangeraden om een aantal lening simulaties uit te voeren bij verschillende kredietverstrekkers zodat je zeker de correcte lening verkrijgt dat past bij jouw doel.