Wat is een groene lening?

Vroeger leek het misschien ongewoon maar tegenwoordig zijn er almaar meer gewone particulieren die kiezen voor groene energie installaties. Denk maar aan zonnepanelen om elektriciteit te produceren of een zonneboiler om jouw huis op een groene manier van warm water te voorzien. Geld besparen en de natuur respecteren, daarom heb je deze pagina ook waarschijnlijk gevonden, je bent op zoek naar meer informatie omtrent een groene lening, ook wel bekend als groen krediet.

Snel en kort uitgelegd, een groene lening kan verkregen worden bij jouw bank indien je wenst te bouwen of te verbouwen en je bepaalde energie-efficiënte installaties wil gebruiken, ze dient uitsluitend voor vooraf bepaalde energiebesparende uitgaven. Dit omdat je wil besparen, het milieu wil beschermen of allebei. Hiervoor kan je heel waarschijnlijk bij jouw persoonlijke bank terecht, ze willen je ongetwijfeld belonen voor deze groene beslissing.

Groene lening op afbetaling of groen hypothecair krediet

Afhankelijk van de gekozen bank en haar beschikbare formules, het bedrag dat je wil lenen en de afbetalingstermijn en afbetalingscapaciteiten, kan de groene lening worden onderverdeeld in deze leningsvormen. Ofwel kan u een lening op afbetaling aangaan ofwel ga je een groene lening aan als een, eventueel gecombineerd met een reeds bestaande, hypothecaire lening.

Ook zal het voor de bank van belang zijn dat je de eigenaar bent van het eigendom. Huurders kunnen wel terecht voor een groene lening op afbetaling maar kunnen, omdat ze huren, dus geen hypotheek afsluiten.

Groene lening 1Wat zijn de voordelen van een groene lening?

OPGELET: De volgende informatie is per 31 december 2011 niet meer van toepassing!

Allemaal goed en wel maar er moeten natuurlijk wel voordelen aan verbonden zijn en dat is zeker het geval. Wat je misschien het meeste kan interesseren is dat een groene lening recht kan geven op een interestkorting van 1.5%, wat maakt dat de rentevoet voordeliger is.

Je komt in aanmerking voor een belastingvermindering van 40% op de interesten van het groene krediet na het aftrekken van de interestkorting. Dit zolang de interesten niet worden aangegeven in het kader van gewone interestaftrek, bijkomende interestaftrek, aftrek enige en eigen woning of als beroepskosten.

Ook kan je een belastingsvermindering verkrijgen voor andere energiebesparende uitgaven, zoals bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen, installatie van een waterverwarmingssysteem op basis van een zonneboiler en meer.

En natuurlijk is er ook het voordeel van energie besparen. De lening is voordeliger maar ook de toekomst van jouw energieverbruik is in jouw eigen voordeel. Ook voor het milieu zijn jouw groene keuzes voordelig.

Ga zeker langs bij jouw bank

Je kan bij jouw bank terecht voor een compleet overzicht van wat wel en wat niet onder een groene lening valt en waar je een belastingsvermindering voor kan ontvangen. Ook kan je de voorwaarden en benodigde documenten verkrijgen om een groene lening aan te kunnen gaan. Als je graag bespaart en op hetzelfde moment het milieu een handje wil helpen, overweeg zeker en vast een groene lening.

Afbeelding: Jim Hammer