Het zijn de kleine details die veel uitsparen

Besparen kan op verschillende manieren maar deze zijn niet altijd even gemakkelijk of zelfs haalbaar. Wat belangrijk is, is het herkennen van zaken in jouw eigen levensstijl die ervoor kunnen zorgen dat je op lange termijn kunt besparen.

Wanneer ik mensen hoor praten over besparen of sparen in het algemeen, zijn ze vaak bezig over grote zaken die onmiddelijk een resultaat tonen op de bankrekening. Problemen met zulke besparingen zijn:

  • Niet altijd vanzelfsprekend
  • Vereisen vaak een enorme inspanning
  • Zijn meestal niet herhaalbaar

Dat ze niet herhaalbaar zijn, is volgens mij één van de meest belangrijke punten om in gedachten te houden. Die herhaalbaarheid is binnen de financiële sector van belang. Producten worden gebruikt of gaan stuk en moeten opnieuw aangekocht worden. Dit zorgt voor een blijvende inkomstenstroom voor fabrikanten. Maar in ons geval gaat het dan over een besparingsstroom, bij wijze van spreken.

Zo kan ik bijvoorbeeld spaarzamer omgaan met water- of electriciteitsverbruik. Na een lange periode zal ik dit merkzaam voelen bij de eindafrekening. Of ik kan de fiets nemen in plaats van de auto. Dit is natuurlijk afhankelijk van afstand en doeleind. Ik kan uiteraard begrijpen dat inkopen doen voor het hele gezin of elke dag enkele tientallen kilometers naar het werk pendelen niet iets is dat je zomaar met de fiets kan doen. Maar misschien moet je eens op bezoek bij een vriend, of heb je afgesproken om iets te gaan drinken. Dit kan misschien wel met de fiets.

Veranderingen op gebied van levensstijl zijn nooit evident, zelfs de kleine niet. Wil je er toch aan beginnen dan is het aangeraden om veranderingen stapsgewijs aan te pakken. Bijvoorbeeld water besparen: het betekent niet al de kranen afsluiten. Een beetje zuiniger omspringen met afwaswater dan opnieuw kan gebruikt worden om bepaalde andere delen van het huis te kuisen. Of gewoon wachten tot er niets meer bijkan in de wasmachine.

Kortom, kleine besparingen die je steeds kan herhalen zullen uiteindelijk bijdragen tot een grotere spaarpot. Maar ook op mentaal vlak kan het eens deugd doen. Een andere routine in jouw leven, een groener bestaan, etc.