Geld lenen in België

Geld lenen in België verloopt volgens een gelijkaardige procedure als in Nederland. Een verschil tussen beide landen is wel dat je in Nederland rekening moet houden met BKR, wat staat voor Bureau Krediet Registratie. Misschien kun je het hieral uit afleiden maar dit is gelijkaardig met wat de Nationale Bank van België doet. Een onderdeel hiervan is de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Betaal je een rekening of lening niet af, dan word je gemeld als wanbetaler en kom je op de zwarte lijst bij de NBB.

Procedure van geld lenen in België

Wil je geld lenen, dan stap je naar een bank of kredietinstelling. Afhankelijk van de reden waarom je een lening nodig hebt, weet je op voorhand al hoeveel je wil lenen. Dit bedrag kan ook in samenspraak met de financiële instelling besproken worden. Koop je een huis aan, dan weet je vaak hoeveel je dat zal kosten (inclusief bijkomende kosten zoals notaris, etc.). Maar doe je verbouwingen, dan is de prijs niet zo voor de hand liggend. Dan kun je in samenspraak een doorlopend krediet bepalen en blijkt dit niet te volstaan, is het mogelijk om de lening nog verder aan te passen.

Nadat je naar de bank bent gegaan, zullen ze jouw dossier behandelen. Hierbij kijken ze naar jouw huidige financiële toestand en naar jouw kredietverleden. Ook kunnen ze een aantal andere zaken onderzoeken (mogelijks ook afhankelijk van kredietmakelaar tot kredietmakelaar). Nadat de bank alle gegevens heeft, zullen ze bepalen of ze jouw een lening toekennen afhankelijk van het risico dat ze aan de lening geven.

Jouw lening wordt ofwel goedgekeurd ofwel afgekeurd. Is ze goedgekeurd, dan ontvang je het bedrag of gaat er een kredietlijn open (afhankelijk van de soort lening). Je zal nu periodelijks (maandelijks) de lening terug moeten afbetalen aan de kredietinstelling. Werd de lening afgekeurd, dan betekent dat nog niet dat je er geen kan krijgen. Soms volstaat het om naar een andere kredietinstelling te stappen. Maar het kan ook zijn dat je een te groot risico bent. Een stabiel inkomen, eigendom, een andere persoon die samen de lening wil aangaan,... kunnen helpen om dat risico te verkleinen en de lening wel te verkrijgen.

Kan je geen lening bij een bank aangaan omdat je negatief genoteerd staat bij het BKR of CKP, dan kunnen er nog steeds een aantal kredietinstellingen zijn die je toch een kleine lening willen toekennen. Elke zaak is anders, dus het is onmogelijk om te zeggen wie wel of geen lening zou krijgen. Je kan dus best langs verscheidene instellingen gaan om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Ook als je nergens genoteerd staat en overal een lening kan krijgen, is het best niet bij de eerste de beste geld te lenen. Zoek uit welke soort lening het beste past bij jouw uitgaven en bij welke financiële instelling deze het voordeligst is. Je kan bij de meesten ook een kredietsimulatie uitvoeren om het voordeligste afbetalingstermijn te vinden (binnen de mate van het mogelijke natuurlijk).